Thomas Vermeer

Zijn naam komt geregeld voorbij in de credits van vooraanstaande bladen. Hij staat bekend om zijn colour-popping signature style, die hij zelf ‘vrolijk’ en ‘een tikje infantiel’ noemt. Ontmoet topstylist Thomas Vermeer – een van de drie style setters van de Peroni Art of Aperitivo styleguide!

 

Een infantiele stijl – hoe zit dat?

Ja dat klinkt misschien gek. Ik bedoel ermee dat ik me als een kind kleed, op intuïtie. Ik hou van uitvergrootte kinderkleren, van die poppenkleren voor grote mensen, met een cartoony uitstraling. Op een gegeven moment moet je zogenaamd volwassen worden, maar daar heb ik niet echt iets mee. Never grow up, dat is meer voor mij.

 

En altijd kleurrijk?

Absoluut. De inhoud van mijn kast is net een Pantone kleurenwaaier; er hangt nauwelijks zwart of grijs in. Als ik ’s ochtends iets uitzoek, dan is het alsof ik mijn outfit schilder in de spiegel. Kloddertje hier en daar, sok in die kleur, sjaal in die kleur. Alsof je een kunstwerk maakt.

De inhoud van mijn kast is net een Pantone kleurenwaaier.

Was je altijd al een stylish figuur?

Als kind niet, hoor. Maar tijdens mijn tienerjaren ging ik veel experimenteren met mode. Ik imiteerde uitgesproken outfits en kapsels die ik in muziekvideo’s op tv zag. Voornamelijk van boybands; voor mij waren die het perfecte voorbeeld van branding en imago building. Daar werd die interesse duidelijk.

 

En hoe maakte je daar je werk van?

Ik ben aan het Amsterdam Fashion Institute gaan studeren. Daar merkte ik dat styling me heel natuurlijk afging en in die richting deed ik dan ook mijn afstudeerproject. Gelijk na mijn studie ben ik vervolgens opgepikt door fotografieagentschap Unit en kon ik voor Elle en Harpers Bazaar aan de slag, maar bijvoorbeeld ook voor Fantastic Man, Dior en Hermès.

 

Wat is de grootste misvatting over het werk van een stylist?

Het vak is erg aan het veranderen. Je moet steeds meer kunnen; ik word nu ook gevraagd om in behind-the-scenes video’s te verschijnen en iets over het concept te vertellen. Je moet 360 graden kunnen functioneren.

 

Kun je het ‘stylen’ uitzetten of ben je onbewust mensen die je tegenkomt aan het restylen?

Nee ik denk niet van: “Jij zou er echt zo en zo uit moeten zien.” Ik ben in mijn werk de hele tijd aan het stylen, dus privé schakel ik dat uit. Ik denk wel vaak na over wat voor type iemand is, maar ik wil daar geen oordeel over vellen. Ik onthoud dus wel altijd wat iedereen aan had, daar heb ik een beetje een fotografisch geheugen voor. 

De aperitivo is qua fashion best wel casual. Comfortabel en luchtig, maar dan net even extra.
Thomas Vermeer

Wat heb je met Italië?

Veel! Als ik erover nadenk, is de Italiaanse cultuur een heel grote inspiratiebron. Voor mij staat deze voor het optimale genieten, la dolce vita. Daarnaast is het land op het gebied van design, mode en film heel uniek. De designs van de Memphisgroep vind ik heel bijzonder en de hoop chair van Joe Colombo is mijn droomstoel. En met de films van Visconti kan ik wegdromen bij het Italiaanse gevoel. Qua kleding ben ik ook heel Italië-minded; ben groot fan van Prada en Marni en Sunnei, een wat jonger merk waar ik alles wel van wil hebben. Op mijn bord belandt wat mij betreft ook het liefst Italiaans: bij voorkeur een truffelravioli met Parmezaanse kaas. Als ik zelf de chef uit ga hangen, wordt het melanzane - en zit mijn hele keuken daarna onder.

 

Wat was jouw eerste ervaring met de aperitivo?

De eerste keer dat ik met de aperitivo in aanraking kwam, was in Milaan. We waren een uur te vroeg voor de Jil Sander show en belandden op een heel leuk terras naast de showlocatie. Ik vond het mooi dat het een moment van totale ontspanning was. Juist in fashion week, een week van hectiek en rennen van hot naar her is zo’n moment tussendoor heel waardevol. Even bijkletsen over wat je hebt gezien en gedaan, een spontane get-together. In Nederland probeer ik er nu ook bewust tijd voor te maken.

 

Wat zijn jouw fashion tips voor de aperitivo?

De aperitivo is qua fashion best wel casual. De fit van je kleding kan comfortabel en luchtig zijn. Ik denk dan aan de styling van films als Call Me By Your Name en The Talented Mr. Ripley. Zoals een bermuda, een mooi overhemd, een riempje en goeie schoenen erbij. Zodat het geheel effortless lijkt. Borrelen na je werk is spontaan en daar ga je je niet helemaal voor omkleden. Je ziet er al leuk uit vanuit je werk, maar voegt er net even iets aan toe. Net even extra.

Ik zie kleding en trends als een recept; met de ingrediënten maak je van je outfit een heel smaakvol geheel.

Hoe doe je dat ‘net even extra’?

Simpele teenslippers zijn bijvoorbeeld het schoeisel van deze zomer - de opvolger van de badslipper. Die zou je naar je werk nooit aandoen, maar ze kunnen makkelijk in je tas, voor op het terras na werk. Met een grote maxijurk erboven ben je klaar – Kopenhagen fashion week was vol van deze combinatie. En maak alles af met accessoires; ze zijn de garnering op je cocktail!   

 

Welke modetrends zie jij voor deze zomer?

Als ik in de winkels kijk, dan hangt er heel veel kleur. De leukste high-street winkels zien eruit als een Fruittella-reep. Dus dit is wel de zomer van de uitgesproken kleuren. Ik vind het bij trends trouwens wel belangrijk om ook aandacht voor sustainability te hebben, we zouden duurzamer om moeten gaan met kleding ons koopgedrag.

 

Je werkt als style setter mee aan Peroni’s Art of Aperitivo styleguide. Waardoor heb je je laten inspireren?    

Ik vind het zelf altijd heel leuk om te refereren aan kleuren en smaken. Ik zie kleding en trends dan ook als recept; als je denkt vanuit ingrediënten en smaakcombinaties, dan kun je van je outfit een mooi, smaakvol geheel maken. Voor de styleguide ben ik begonnen met fruitsoorten die je kunt verwerken in een hapje en drankje. Zoals papaya, black berry en citrus. Ik heb gelet op verschillende moods en stijlen – sportief of sjiek, modern of minimalistisch. En dan lekker mixen; het gaat juist om de nuances. En verder heb ik ook een optie voor mensen die normaliter alleen maar zwart dragen. Maar dan net anders.

 

 

Peroni Art of Aperitivo styleguide is dé styleguide van deze zomer. Met gerechtjes van topchef Jaimie van Heije, drankjes van cocktailgoeroe Tess Posthumus en outfits van trendsetting stylist Thomas Vermeer voor de meest stijlvolle aperitivo. De lancering is op 6 juni en jij kunt erbij zijn! Ga naar peroni.nl/artofaperitivo.

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol

Vul hier je geboortedatum in:

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol.