Tess Posthumus

’s Werelds beste vrouwelijke bartender Tess Posthumus studeerde ooit Sociologie en Media & Cultuur en schreef een thesis over de drankvoorkeuren van 007. Nu heeft ze haar eigen cocktailbar The Flying Dutchmen, geeft ze seminars in het buitenland en is ze alweer haar tweede boek aan het schrijven. We vroegen de cocktailgoeroe naar de leukste cocktailtrends van deze zomer.

 

 

Wat is de status van de cocktail in Nederland?

De cocktail in Nederland staat nog in de kinderschoenen. We hebben hier nooit een cocktailcultuur gehad – niet zoals in Amerika en Engeland – en tot tien jaar geleden kon je cocktails alleen in hotelbars bestellen. Maar sindsdien zijn we meer na gaan denken over wat we eten en drinken. Zo kon de horeca niet meer wegkomen met een naamloos pilsje of ‘droog of zoet’ op het terras. Het kon niet anders dan dat de interesse in cocktails door die trend ook toenam.

 

Wat merk je daarvan in je eigen bar?

Mensen die in de bar komen, weten nog niet alles, maar staan er wel voor open. Op de kaart kunnen we nog niet echt refereren aan klassiekers; de meeste Nederlanders weten nog net dat een Cosmo roze is en dat je een Mojito met munt maakt. We moeten echt nog de klassieke recepten uitleggen voordat we in de bar daar variaties op kunnen gaan verzinnen. Ik vind het juist leuk om die klassiekers uit te pluizen. Het is net als een goede soep: hoe minder ingrediënten je mag gebruiken, hoe beter de kwaliteit van elk moet zijn. Je kan niets maskeren en je kennis is heel belangrijk: van producten, smaken, verhoudingen, technieken.

 

De cocktail staat in Nederland nog in de kinderschoenen.

Je bachelor thesis ging over de drankkeuze van 007. Waar kwam je achter?

James gaat natuurlijk hand-in-hand met marketing en reclame. In zijn keuze voor auto’s, maar ook wat betreft zijn drankje. En reclame is een weerspiegeling van hoe er in een land keuzes worden gemaakt. Zoals de traditionele drankverdeling: bier voor de man en wijn voor de vrouw. Martiniglas voor de vrouw en whiskyglas voor de man. Maar wat veel mensen niet weten is dat een martiniglas vroeger juist voor de man bedoeld was: er kon geen ijs bij, dus je had een sterker drankje. Voor de echte stoere mannen. Het is niet voor niets dat James uit een martiniglas drinkt, we zijn alleen vergeten hoe het zat.

 

Verschillende drankkeuzes voor mannen en vrouwen zijn anno 2019 wel achterhaald, toch?

Die scheiding man-vrouw doet er minder toe. Kijk naar de genderneutrale wc’s. En ik kan er heel slecht tegen als iemand aan de bar vraagt om een ‘mannendrankje’ of ‘vrouwendrankje’. Dat bestaat niet. Of dat mannen die een bepaalde cocktail willen, maar dan wel in een ‘mannenglas’. Dat is dus allemaal veel minder geworden, gelukkig.

 

Wat is jouw ervaring met de Italiaanse cocktailcultuur? 

Die is heel rijk. Het mengen van drankjes werd er altijd gedaan. Ze drinken daar veel wijncocktails, zoals de Negroni met gin, vermouth en Campari. In Nederland waren we daar te calvinistisch voor; we vonden een drankje direct uit de fles al genoeg.

Tess Posthumus
Tijdens de aperitivo ontstaan leuke trends.

Wat is voor jou de aperitivo in Nederland?

We hebben in Nederland natuurlijk wel ons vaste borrelmoment. Mijn ouders dronken bijvoorbeeld uit hun werk standaard één drankje; mijn moeder een vermouth en mijn vader een whisky. Maar als de zon hier dan eindelijk doorbreekt, stromen de terrassen en parken vol en maken we van de borrel binnen de aperitivo buiten.  

 

Wat zijn jouw voorspellingen van dranktrends dit jaar? Wat gaan we meer drinken?

Nederland is niet heel trendgevoelig en zijn we net een paar jaar geleden keihard voor de gin-tonic gevallen, dus ik verwacht geen megagrote verschuivingen. Maar door die gin-tonictrend zijn wel onze ogen geopend voor wat er mogelijk is qua verschillende soorten gins, soda’s, glazen en garneringen. Ik denk dat we daar lekker mee doorgaan en ondertussen de gin loslaten en ons blikveld verruimen met whisky’s en rumsoorten. En jenever – de voorvader van gin – is ook zeker bezig aan een opmars. Dat sluit ook mooi aan bij onze wens om meer over de herkomst van wat we eten en drinken te willen weten en onze voorkeur voor producten uit de streek. Niks Hollandser dan een jenever, die ook heel lekker in een Negroni smaakt tijdens de aperitivo. De aperitivo is sowieso echt een moment waar leuke trends ontstaan.

Ik vind het leuk om die klassieke cocktails uit te pluizen. Hoe minder ingrediënten, hoe beter de kwaliteit moet zijn.

Je hebt de cocktails voor de Peroni Art of Aperitivo styleguide ontwikkeld. Hoe zou jij zelf de ideale aperitivo omschrijven?

Heel simpel: lekkere drankjes, goede vrienden, lekkere hapjes. Voor mij draait de aperitivo om eten, drinken en gezelligheid. Juist geen groot feest, maar lekker lullen met elkaar.

 

Kun je iets vertellen over jouw cocktails in de styleguide?

Het is een variatie geworden van stijlen en smaken die allemaal supergoed bij het aperitivo moment passen. Zoals een twist op de sour, maar ook door het gebruik van typisch Italiaanse dranken als Campari en vermouth. Ook kun je af-en-toe een Hollandse toevoeging verwachten, zoals een oude jenever.

 

Daarnaast zijn het allemaal biercocktails. Van oudsher wordt bier als ingrediënt al veel in cocktails gebruikt, bijvoorbeeld in de punch, of in combinatie met thee. Bier geeft een extra laag aan een cocktail; het koolzuur geeft een zuurtje aan de drank, waar je mee kunt spelen. Ik werk heel graag met Peroni in cocktails, want het is een mooi en fris bier waar je veel kanten mee op kunt. Je kunt het toepassen in een frisse of tropische cocktail, maar door de combinatie met sterke drank of kruiden aan te passen, kun je de biercocktail ook donker en kruidig maken. Er zijn zoveel mooie smaakcombinaties te maken met biercocktails; daar staat de styleguide vol van.  

 

Check hier de cocktailrecepten van Tess Posthumus.

 

De Peroni Art of Aperitivo styleguide is dé styleguide van deze zomer. Met gerechtjes van topchef Jaimie van Heije, drankjes van cocktailgoeroe Tess Posthumus en outfits van trendsetting stylist Thomas Vermeer voor de meest stijlvolle aperitivo. De lancering is op 6 juni en jij kunt erbij zijn! Ga naar peroni.nl/artofaperitivo.

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol

Vul hier je geboortedatum in:

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol.