Rond Vermeulen

De woonkamer van het ruime penthouse in IJburg is strak en minimalistisch gestyled. We zien veel zwart en wit, terwijl er rustige jazz uit de speakers klinkt. Ron Vermeulen duikt meteen de keuken in om een heerlijke espresso te maken. De keuken, minstens zo strak en minimalistisch. Belangrijk voor iemand die zoveel bezig is met eten als Ron. “Italianen nemen de moeite om goed te eten.”

Ron zette onder andere 15 jaar geleden de Supperclub op van de oude naar de nieuw situatie, runde één van de grootste discotheken van Amsterdam, zette in binnen- en buitenland restaurants op en voer op de beste cruiseschepen. Tegenwoordig zit Ron meer aan de adviserende kant. Niet alleen als horecaconsultant, maar ook voor de gewone consument: op Food-Market schrijft hij waar je het best uit eten kunt.

Het samenzijn, en daarvan genieten, daar zijn de Italianen erg goed in.
Ron Vermeulen

 

Op die website bespreekt Ron de betere restaurants. Hij weet altijd als eerste waar je de mooiste gerechten kunt krijgen. “Mijn vrouw zei: ‘Waarom maak je geen website?’ Ik dacht, als ik het doe, dan doe ik het goed. Daar is Food-Market uit ontstaan.” Wie wil weten waar je goed kunt eten, kan bij Ron terecht. Ron’s eigen favorieten? “Dat varieert! Ik ben bijvoorbeeld enorm fan van Richard van Oostenbrugge, chef van Bord’eau. Hij heeft twee Michelinsterren en ik denk dat hij wel kans maakt op een derde.”

Uit eten gaan en de tijd nemen om uitgebreid te eten, is iets bijzonders. “Het samenzijn, en daarvan genieten, daar zijn de Italianen erg goed in.” Ze gaan meer uit eten, tafelen langer en vertellen elkaar mooie verhalen. Familie en vrienden zijn belangrijk voor de Italianen. “Mensen gaan echt voor hun plezier uit eten, ze kleden zich er ook netjes voor aan.” Die moeite die ze daarvoor nemen, die mist Ron soms wel in Nederland. “Ik doe het zelf wel veel.” Ook thuis geeft Ron samen met zijn vrouw geregeld een diner voor vrienden. “Mensen vergeten steevast de tijd. Dan is het ineens half twee, omdat we zo heerlijk zitten te praten en genieten van het eten en samenzijn.”

Toch leren we het als Nederlanders wel steeds meer. “De eetcultuur begint te veranderen.” Foodtrucks, foodhallen, ze zijn steeds belangrijker aan het worden in onze eetcultuur. “Over het algemeen leveren die uitstekende producten. Daardoor zijn mensen sneller geneigd om buiten de deur te eten. We doen het vaker en het hoeft ook niet meer duur te zijn.” Of we nog wat kunnen leren van de Italianen? “De moeite die ze voor eten nemen. Dat maakt je heel gelukkig.”

Fotografie: Milan Goldbach

Locatie: Palladio, Amsterdam

 

Meer Portraits
Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol

Vul hier je geboortedatum in:

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol.