De gemiddelde Nederlandse man mag best wat ijdeler zijn, zoals in Italië.

Paul Jeursen

“Stijl is niet alleen uiterlijk, het is je hele doen en laten.” Aan het woord is Paul Jeursen van het lifestyle magazine Villa d’Arte, een blad vol met de laatste trends op het gebied van interieur, mode, literatuur en kunst: “Kortom, alle mooie dingen van het leven.” Dankzij zijn werk komt Jeursen nog wel eens op een feestje in de hoofdstad of in het buitenland, en is hij voor veel mensen een vraagbaak. “Vaak vragen mijn vrienden een tip voor een leuk restaurant. Tja, ik weer er wel 100, maar de vraag is, wat zoek je precies? Wat is de gelegenheid? Waar heb je zin in? Wat wil je uitgeven?"

Diezelfde precisie past Paul ook toe op zijn looks. De Italiaanse kunst van ‘la sprezzatura’ past hem perfect, de zogeheten effortless chic. Voor de buitenwacht lijkt het of je toevallig uit bed in dat strakke pak met matching loafers bent gevallen, terwijl je daar natuurlijk best even over hebt nagedacht: “Ik pas mijn outfit altijd aan op de gelegenheid. Complimenten zijn natuurlijk leuk, maar daar doe ik het niet voor. Ik vind het gewoon tof om dingen uit te kiezen waardoor ik me kan onderscheiden. Stijl is voor mij goed in je vel zitten. En wat er ook gebeurt op een avond, ik weet in ieder geval dat ik me lekker voel in mijn jasje of met mijn nieuwe schoenen.”

 

Paul Jeursen
“Ik doe niet aan regeltjes. Mijn outfit heeft altijd iets rock 'n rolls.”

Jeursen heeft veel affiniteit met Italië: “ik was er vorig jaar op vakantie, en heb me helemaal uitgeleefd. Als ik daar de mensen zie, wat een laid back gevoel. La dolce vita, het grote genieten. Hier in Nederland denk ik nog wel eens…dat pochetje, die opgerolde broekspijpen en loafertjes.. hmmm, misschien een beetje extravagant. Maar daar denk ik gewoon ‘fuck it!’ Waarom zou je je jasje aantrekken, als je het ook gewoon lekker over je schouders kan laten hangen?”

“De gemiddelde Nederlandse man mag best wat ijdeler zijn, zoals in Italië. Ze hebben daar een natuurlijke elegantie, swag, zo je wilt. Ik probeer mezelf ook uit te dagen om meer te stylen en te durven. Ik doe niet aan regeltjes. Hoe veel manchet je laat zien onder je jasje, vind ik onzin. Ik probeer altijd een rebels detail toe te voegen, iets rock ’n rolls. Zo had mijn trouwpak een pochet met doodshoofdjes.” En inderdaad, ook nu prijken onder zijn zwarte jeans, doodshoofdjes op zijn sokken.
 

Het mediterrane leven is Jeursen met de paplepel ingegoten. Zijn moeder is Française en als kind bracht hij elke vakantie door in Frankrijk. Zijn opa, nu 95, is voor hem een voorbeeld: “Overdag lekker schoffelen in de tuin in een tuinbroek, maar ’s avonds als we uit eten gingen, was het altijd jasje dasje. En natuurlijk de deur openhouden voor een dame, of haar in haar jas helpen. Ik weet niet beter.”

Als kind waren de lange sessies met de hele familie aan de eettafel een crime: “Je wilde natuurlijk liever buiten rondrennen, maar nu doe ik niets liever. In Italië heb ik ook zo genoten van het eten. Ook al is het heel simpel, brood met olijfolie, pasta of een ijsje. En natuurlijk ’s middags een aperitivo. Voordat ik op reis ga, doe ik altijd uitgebreid onderzoek. Eigenlijk zoals Storie di Stile, zodat ik kan genieten als een local. Zo eindigden we in Siena in een kleine osteria op advies van een chef. Er was helemaal niemand, maar man, wat hebben we heerlijk gegeten, voor nog geen 20 euro!”
 

Geen stijlicoon kan natuurlijk je eigen opa overtreffen, maar Jeursen haalt verder veel inspiratie uit klassieke films: “Wat dacht je van Marcello Mastroianni in 8 ½? Hoe de Italiaanse filmster over zijn bril staart? Geniaal gewoon. Elegant en stoer tegelijk, alle vrouwen zouden daar toch van zwijmelen?” En over brillen gesproken: “Acteur Steve McQueen is natuurlijk The King of Cool. Die bril die hij op had in The Thomas Crown Affair. Een uitklapbare Persol met blauwe glazen.” En ja hoor. De bril komt zowaar uit zijn tas zetten. De brillenfabrikant bracht het exemplaar opnieuw uit in een limited edition.
Jeursen grijnst: “Die moest ik gewoon hebben!”
 

Fotografie: Milan Goldbach

Locatie: Cinema Paradiso

Meer Portraits
Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol

Vul hier je geboortedatum in:

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol.