Noberto de tomi

De Italiaanse haarstylist Norberto De Tomi woont sinds 15 jaar in Nederland. Norberto groeide op in het Italiaanse San Remo en verhuisde later naar Milan. Hij werkte onder andere voor Toni & Guy, stylde de grootste modeshows en heeft inmiddels zijn succesvolle zaak in Amsterdam, de stad waar hij voor de liefde naartoe kwam. Van over de hele wereld komen mensen naar hem toe om door hem geknipt te worden.

En niet zonder reden, de topkapper heeft als het om stijl gaat heel wat meegenomen naar Amsterdam. “Haar stijlen is volgens mij altijd iets geweest dat raar en over de top moest. Ik stijl mensen liever naar dat bij ze past.” Hij kijkt niet alleen naar gezichten, ook naar persoonlijkheid. “Soms hebben mensen een idee wat ze willen uitstralen. Dat past niet altijd bij ze. Ik probeer ze dan te overtuigen dat iets anders beter kan staan.”
 

Dat betekent overigens niet dat het niet over de top mag. Soms is het goed ‘to devil up our style’, zoals Norberto het noemt. Dat is ook iets dat de Italianen doen. Ze verlaten de deur niet zonder eens goed naar het uiterlijk gekeken te hebben. Daar is een reden voor: “Ze leven veel buiten, op de pleinen, op terrassen, in barren.” En als je altijd buiten bent, dan is er goed uitzien geen overbodige luxe, volgens de Italiaanse filosofie. “Ze doen altijd hun best hun voorkomen nét wat meer te verfraaien.”

"Alles om je heen is prachtig, overal om je heen zie je schoonheid"
Noberto De Tomi

Voor velen bestaat er een ideaalbeeld van Italië. Dat beeld werd volgens Norberto de Amerikaanse filmindustrie net na de oorlog flink versterkt. “Dat beeld van Italië is de warmte in het dagelijkse leven, de hechte relaties tussen mensen en de chaos in de straten.” Maar niet alleen dat typeert Italië volgens Norberto. Ook is het belangrijk om de mooie dingen te zien. “Alles om je heen is prachtig, overal om je heen zie je schoonheid. In een oud gebouw, in de natuur, in alles. Italië heeft een rijke cultuur en heeft deze altijd met zich meegedragen."

 

Die manier waarop Italianen het leven benaderen, vindt Norberto fijn. “Mensen zeggen nooit nee, er is altijd een misschien. Niet is gekaderd, ze zijn onwijs open minded. Zolang je de taal spreekt, wil iedereen je altijd helpen.”
 

Toch zit Norberto op zijn plek in Amsterdam. De stad heeft hem nieuwe kansen gegeven. En een succesvolle kapsalon waar hij zijn passie kan uitwerken: mensen mooier maken. Eerder had Norberto er een concept store naast. “Ik koos lastige items om te verkopen, commercieel zou het dus nooit een succes worden. Daarom ben ik ermee gestopt. Ik doe nu wat ik weer het liefst doe, zonder dat ik een compromis hoef te maken. Je zou nooit zomaar een compromis moeten maken.”
 

Hoezeer hij ook op zijn plek zit in Amsterdam, Italië draagt hij altijd met zich mee. “Het weer, de zee, mijn familie, de warmte van het land en de schoonheid kunnen zien in alles; soms mis ik Italië wel.”
 

Fotografie: Milan Goldbach

Locatie: Door 74, Amsterdam

 

Kan je geen genoeg krijgen van de Portrait serie?
Kijk hier voor het totale overzicht en laat je inspireren door echte verhalen van mensen met een voorliefde voor Italië, passie voor lekker eten, fashion, design en de goede dingen van het leven!

 

Meer Portraits
Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol

Vul hier je geboortedatum in:

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol.