Leroy Aznam

Blogger, redacteur, columnist en eigenaar van pr-bureau IVYLEE. Met Indonesische roots èn Italiaanse familie. Leroy Aznam is misschien wel de meest veelzijdige persoonlijkheid in de Amsterdamse pr-wereld. Een Q&A over Italiaanse ambacht, stijl en underdressed zijn op een Italiaanse bruiloft. 


Was je altijd al bezig met mode?
Ik was heel erg bezig met iets anders dragen dan de anderen op school. Omdat ik een mix ben van allemaal culturen, was ik überhaupt al anders. Ik versterkte dat door kleding, deed met alles mee; hanenkam, hoogwaterbroek.

Waar komt die liefde voor mode vandaan?
Mijn ouders. Zij hielden van mooie spullen en kwaliteit. Mijn moeders grote voorbeeld was Sophia Loren. Als we naar Napoli gingen om familie op te zoeken, stopten we onderweg in Milaan of Rome om nog even bij Gucci of Dolce & Gabbana een zonnebril te kopen.

Wat voor invloed had de Italiaanse familie?
Die combinatie van Indonesisch bloed en Italiaanse familievakanties zorgt voor uitbundige family gatheringsmet geweldig eten en een liefde voor fashion. Het moment dat ik me het meest underdressed heb gevoeld, was dan ook op de bruiloft van een van mijn Italiaanse ooms in Milaan. Dat was next level. Mensen doen er echt moeite om er goed uit te zien.

Groot verschil met Nederland?
In Nederland is het toch vaak wachten tot de uitverkoop en dan pas schaffen mensen de mooie items aan. Maar ik heb het idee dat de jonge generatie daarin wel verandert; de rem gaat eraf. De jeugd van tegenwoordig shoppen bij H&M en River Island, maar sparen ook voor de laatste Prada sneakers.

Wat kunnen we leren van Italianen?
Ik mocht een keer binnenkijken bij Ermenegildo Zegna, het oudste modemerk van Italië. Zij maken hun eigen wol, gewassen in bronwater, en zijn expert in pakken. Daar heb ik echt geleerd van de Italiaanse ambacht. Ze hebben zoveel liefde voor stoffen en maken kleding met zoveel passie.

Ik dacht altijd dat ik bij de bank zou gaan werken.
Leroy Aznam

Hoe belandde je uiteindelijk in de Amsterdamse pr-wereld?
Ik dacht altijd dat ik bij de bank zou gaan werken en een huis zou krijgen met een oprijlaan en een carport ernaast. Maar ik werd verliefd op een meisje in Amsterdam en toen voor haar naar onze hoofdstad verhuisd. Daar ging ik stagelopen op de b2b afdeling van een pr-bureau; jasje-dasje, die stijl.

Klinkt nog niet echt als jouw plek?
Nee, dat was het nog niet. Maar in 2007 begon de social mediarevolutie en toen kwam mijn werkgever naar me toe: ‘Jij gaat de onlineafdeling voor ons opzetten, jij snapt dat gebied.’ Ik mocht alles doen wat ik wilde, had volledig vrij spel om te onderzoeken wat de beste manier was om online pr te doen.

En toen begon je ook met bloggen?
Inderdaad. De bloggers kwamen toen op en het viel me op dat er nog geen jongens bij zaten. Toen dacht ik, dat ga ik doen! Ik zit dicht bij het vuur, krijg als eerste alle persberichten. Zo ontstond mijn blog Commedeleroi.com. Daarnaast ging ik ook aan de slag als moderedacteur bij Men’s Health, L’Officiel, en schreef ik voor Glamour en Metro. En ik werkte bij merken als Scotch & Soda en Cold Method.

Hoe ontstond vervolgens je eigen pr-bureau?
Door het veld ook vanaf die andere kanten te bekijken, ging ik pr nog beter begrijpen. Omdat ik in hun schoenen heb gestaan, kan ik journalisten en merken beter helpen. Ik zorg er niet alleen voor dat ze in de krant komen, maar denk mee met hoe dit vervolgens voor sales gaat zorgen. Inmiddels zit IVY LEE in Amsterdam en Antwerpen en werken we voor merken als Hugo Boss, Barbour, Wrangler, Issey Miyake en Fred Perry.

En hoe zou je je eigen stijl nu omschrijven?
Ik zou alles dragen wat in onze showroom hangt. Van een Hugo Boss pantalon tot de klassieke Chuck Taylor van Converse. Als het maar relaxed zit en er verzorgd uitziet. Verder heb ik een zwak voor Japanse merken als Comme des Garcons en Yohji Yamamoto.

Fotografie: Ilsoo van Dijk

Locatie: IVY LEE, Amsterdam

Kan je geen genoeg krijgen van de Portrait serie? Kijk hier voor het totale overzicht en laat je inspireren door echte verhalen van mensen met een voorliefde voor Italië, passie voor lekker eten, fashion, design en de goede dingen van het leven!

Meer Portraits
Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol

Vul hier je geboortedatum in:

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol.