Jaimie van Heije

Topchef Jaimie van Heije ontwikkelde voor de Art of Aperitivo styleguide een serie van 6 stylish gerechtjes. Supersmakelijke en bijzondere bites, die perfect passen bij dit zomerse moment en ‘opwarmen’ voor de rest van de avond, want: ‘De Aperitivo moet hongerig maken, naar alles wat die avond nog gaat brengen.’ Peroni sprak Jaimie over zijn Indonesische roots, de Nederlandse eetcultuur en zijn visie op de Aperitivo.

 

 

Hoe zou je de Nederlandse eetcultuur omschrijven?

Ik vind het heel leuk dat Nederlanders steeds meer bezig zijn met eten. We hebben natuurlijk niet zo’n grote eetcultuur als in Italië, maar er is wel steeds meer podium voor. En hebben echt hele mooie producten. Er is zoveel meer dan boerenkool. En zelfs met boerenkool kun je creatieve, nieuwe dingen doen.

 

Waar is jouw interesse voor eten en koken ontstaan?

Ik kwam er al heel vroeg mee in aanraking. Eten stond bij ons in de familie centraal; als de familie samenkwam, dan was er eten. Zo aten we elke zondag bij mijn Indonesische oma. Eerst realiseerde ik me helemaal niet dat ze daar dan al de hele dag mee bezig was geweest, maar op een gegeven moment ging ik ook meehelpen. Bijvoorbeeld met het omdraaien van de saté en voorproeven.

Hoe armer het stuk van Italiƫ, hoe mooier de eetcultuur.

Laat je je nog inspireren door die smaken uit je jeugd?

Bij mij is het heel dubbel. Je wilt bewaken dat het eigen blijft en authentiek en aan de andere kant ben je bezig met nieuwe recepten, ideeën en creaties. In Ouderkerk heb ik een heel persoonlijke keuken. Dat zijn mijn creaties met de mooiste producten van het seizoen en dus niet trendgevoelig. Ik laat met die gerechten zien hoe ik naar de seizoenen kijk. En ik laat er invloeden van reizen en andere ambachten, zoals kunsten en muziek, in terugkomen. Ik vind andere ambachten heel interessant. Waarom iemand maakt wat ‘ie maakt.

 

En waarom maak jij wat je maakt?

Hoe je iets bedenkt, is lastig te omschrijven. Soms is het heel duidelijk waar inspiratie vandaan komt, bijvoorbeeld het gevoel dat je van een muziekstuk krijgt, vertaald op een bord. Maar vaak is het niet meer te traceren waar het idee begon.

 

Op welke creatie ben je het meest trots?

Op elk menu dat we serveren ben ik trots. Maar je bent ook altijd bezig met hoe het beter kan. Dat blijft. Je wilt altijd weer dingen maken en creativiteit van je afschudden. Ik maak me dan niet druk als iets niet lukt. Zo zit ik niet in de wedstrijd. Ik vind koken gewoon ook heel erg leuk. 

 

Je staat ook wel bekend als sneaker fan. Wat heb je met mode?

Die sneakerobsessie is al vroeg begonnen. Ik geloofde dat ik op Nikes de snelste van de hele school was. Elk jaar kwam er een nieuwe Air Max uit en daar spaarde ik voor. Van huis uit kreeg ik mee dat je zoiets niet zomaar krijgt; daar moest voor gewerkt worden.

Sneakers zijn altijd gebleven en ik kan het erg waarderen als mensen een visie hebben op wat ze dragen. Een goeie spijkerbroek of een trui van een mooie stof en een bepaalde kraag. Daar hou ik wel van. Met een Amsterdams merk heb ik ook zelf werkkleding ontworpen. Een saliegroene lijn waar iedereen in mijn restaurant in loopt – van afwasser tot gastrouw. Het is heel herkenbaar en het geeft het personeel zelfvertrouwen om een mooi tenue te dragen.

Jaimie van Heije

Wat is volgens jou de overeenkomst tussen high fashion en de culinaire wereld?

De details, ambacht, het perfectionistische en het waarderen van hetgeen je maakt. Altijd op zoek zijn naar iets beters en mooiers.

 

Wat is je ervaring met eten in Italië?

Hoe armer het stuk van Italië, hoe mooier de eetcultuur. In het zuiden koken ze zo mooi. Bijvoorbeeld in Puglia – daar hoeft het helemaal niet moeilijk. Ze zijn trots op een tomaat of asperge uit de streek. En ik vind het ook opvallend hoe weinig kaas ze gebruiken. Het gaat om de pure producten en smaken waar ze trots op zijn. Als je dat een goed podium weet te geven, dan eet je waanzinnig.

 

Wat is jouw band met Peroni?

Ik was als tiener groot fan van Valentio Rossi, de motorcoureur. Ik keek alle races en op mijn kamer had ik een poster van hem waar hij met een Peroni, zijn sponsor, op stond. Ik mocht natuurlijk nog geen bier drinken, maar het maakte grote indruk. En in Italië drink ik graag een biertje om de avond mee te beginnen.

Afgelopen jaar reed een rally door Italiƫ en elke dag kwam iedereen samen tijdens de Aperitivo.

Wat heb jij zelf met de Aperitivo?

Het leuke aan de Aperitivo vind ik dat het vanzelf gaat. Het perfecte begin van de avond. Het maakt je hongerig naar alles wat nog komt en is een voorbode; tijdens de Aperitivo voel je dat het nog een leuke avond gaat worden. Zo reed ik afgelopen jaar een rally door Italië en elke dag eindigden we samen tijdens de Aperitivo. We namen de dag door, spraken we over elkaars auto’s, heel gezellig en altijd het begin van een leuke avond.  

 

Voor de Art of Aperitivo styleguide van Peroni heb jij de gerechtjes ontwikkeld. Waar houd je rekening mee als je het eten voor de Aperitivo verzorgt?

Het allerbelangrijkste is dat je rekening houdt met het moment; het is einde middag, begin van de avond en je moet er hongerig van worden. Dus lichte hapjes die goed bij de drankjes passen. En het is leuk om met verse streekproducten te werken en de gerechten daarmee een echt Hollands tintje te geven, zoals een lekkere Zeeuwse oester of een tartelette met Hollandse garnaaltjes.

 

 

Art of Aperitivo is dé styleguide van deze zomer. Met gerechtjes van topchef Jaimie van Heije, drankjes van cocktailgoeroe Tess Posthumus en outfits van trendsetting stylist Thomas Vermeer voor de meest stijlvolle Aperitivo. De lancering is op 6 juni en jij kunt erbij zijn! Ga naar peroni.nl/artofaperitivo.

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol

Vul hier je geboortedatum in:

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol.