Gabriele Chiave

Op het drukke dakterras pik je hem er zo uit. Ontwerper Gabriele Chiave draagt een bolhoed. Met een veertje erin. Het staat hem verrassend goed. “Iedereen zegt altijd, I love your hat! Maar hoe vaak zie jij een bolhoed bij jonge mensen? Ik hou ervan om traditie weer terug te brengen. Ik kocht ‘m bij een hoedenwinkel in Brooklyn, it’s my travelling partner!” En reizen doet hij. Als creative director van Marcel Wanders vliegt hij de wereld over. Hij bezoekt klanten, geeft lezingen en gaat de belangrijke kunstbeurzen af. “De Biennale in Venetië, Art Basel en Miami… Kunst en mode zijn mijn belangrijkste inspiratiebronnen. Design gaat eigenlijk heel langzaam, het duurt lang voordat een product van de tekentafel echt tastbaar wordt. Kunst en mode is veel vrijer en directer.”
 

Chiave is een Italiaan, maar wel een heel internationale. Als kind van diplomaten, zowel vader als moeder, woonde hij in Afrika, Zuid-Amerika en Europa, en zat hij op een Franse school. “Ja, ik ben Italiaans, maar ik ben vooral gevormd door al die verschillende culturen. Als je zo vaak verhuist leer je je ook aanpassen, en past je stijl zich ook aan.” Chiave leerde zo niet in hokjes te denken. “Als ik ga winkelen, ga ik altijd eerst naar de vrouwenafdeling. Daar heb je zoveel meer keus, het is veel interessanter en eleganter. Zo kocht ik pas een jasje met in plaats van revers een sjaal eraan. Al mijn vrienden waren nieuwsgierig “Wow, waar heb je dat vandaan?”, maar toen ik zei dat het een damesjasje was deinsden ze achteruit. Gek eigenlijk, want stijl heeft niks te maken met man of vrouw zijn, het is persoonlijk en niet iets wat een ander je oplegt.”

Ik ga altijd eerst naar de vrouwenafdeling
Gabriele Chiave

Gabriele Chiave studeerde industrieel ontwerpen in Milaan en werkte voor verschillende bekende Italiaanse designmerken, zoals Alessi. Sinds een jaar of acht werkt hij bij Marcel Wanders. Zijn taak is om de designteams aan te sturen, en te zorgen dat alle producten en interieurontwerpen die de studio ontwikkelt, de ziel bevatten van de beroemde Nederlandse ontwerper. “Wij maken producten uiteenlopend van tandenstokers, tot hele hotelinterieurs. Maar ze moeten wel allemaal passen binnen de rode draden in zijn werk.” Weet hij als Italiaanse ontwerper het geheim van Italiaanse stijl? Volgens Chiave is het net als de Italiaanse keuken. “Eenvoud en goede ingrediënten, meer heb je niet nodig. Als je een heerlijke bol mozzarella hebt, doe je er alleen een beetje olie en wat basilicum op. Het is makkelijker om eindeloos dingen toe te voegen, dan te weten wanneer je moet stoppen. De kunst van het weglaten geldt ook voor design.”
 

Toch hoeft eenvoud niet te betekenen dat een ontwerp strak en minimalistisch moet zijn. Vanaf het Amsterdamse dakterras heeft hij goed uitzicht over de stad. Chiave zegt dat hij een hekel heeft aan gladde strakke gebouwen, die uit de grond worden gestampt. Op een kop en schotel van Marcel Wanders mogen juist ribbels en krullen zitten. De ontwerper verwijst ook graag naar de historie, zoals goed te zien is in het Andaz hotel aan de Prinsengracht, dat een VOC-stijl on acid laat zien. Chiave zelf kan niet historischer wonen dan hij nu doet. Hij woont in een huis vastgebouwd aan de Oude Kerk, in het oude stadshart. “Het was het huis van de organist van de kerk. Die was goed bevriend met Rembrandt. De schilder kwam graag langs en maakte vanaf het dak schetsen van de stad.” Nu doet Chiave eigenlijk hetzelfde. Hij pakt zijn telefoon en maakt een foto van de ondergaande zon.
 

Fotografie: Milan Goldbach

Locatie: Double Tree by Hilton, Amsterdam

 

Kan je geen genoeg krijgen van de Portrait serie?
Kijk hier voor het totale overzicht en laat je inspireren door echte verhalen van mensen met een voorliefde voor Italië, passie voor lekker eten, fashion, design en de goede dingen van het leven!

 

Meer Portraits
Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol

Vul hier je geboortedatum in:

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol.