Flavio Ghignoni Carestia

Hoe belangrijk is stijl in je leven?
“Ik ben vrij minimalistisch en leef mijn leven met een simpele, casual instelling. Ik houd van simpele kleuren en draag veel zwart. Ik ben geen fashion freak, maar besteed absoluut aandacht aan wat ik draag. Het is wat mij betreft belangrijker om tijd te besteden aan vriendschappen en connecties, dan te pochen met dure, hypermodieuze kleren. Ik houd van simpel en tijdloos. Niet alleen qua kleding, maar ook thuis. Drukke ruimtes die vol staan met allerlei ditjes en datjes zijn niets voor mij. Inspiratie haal ik uit kunst en muziek, die elementen probeer ik te integreren in mijn werk en stijl.”

Hoe heeft je dat zich ontwikkeld?
“Veel van de elementen die ik net noem vond ik als kind al mooi. Door de jaren heen heb ik ze verfijnd, meer ‘mij’ gemaakt, als je begrijpt wat ik bedoel. Mijn stijl krijgt met het jaar meer definitie.”

Hoe ben je in Amsterdam verzeild geraakt?
“Ik ben hier negen jaar geleden naartoe verhuisd samen met twee vrienden. De keuze viel op Amsterdam op omdat we dachten dat we hier meer waardering voor ons kokswerk konden vinden. Aan de andere kant wilde ik ook de chaos van Rome ontvluchten. Kok zijn is keihard werken. In Italië nog meer dan hier, waardoor je eigenlijk geen tijd hebt om jezelf te zijn. Het is een intense baan. Als je andere interesses hebt, een familie of een vriendin, dan kom je er daar niet  meer aan toe. Dat past niet bij wie ik ben. Zeker niet op mijn 26e. Het werd tijd om een werkomgeving te zoeken die beter paste bij wat ik nodig heb als persoon.”

Mis je Italië na al die jaren in Amsterdam?
“Ik ben niet per se nostalgisch; ik hou van het internationale aspect van mijn leven. Ik mis Italië wel, maar dat zit hem vooral in de mensen en sommige tradities. Bijvoorbeeld hoe mensen daar genieten van het bij elkaar zijn. De simpele vreugde van het delen van een maaltijd. Het samenzijn. Italianen nemen eten bloedserieus, maar om er samen van te genieten hoeft niet alles perfect in orde te zijn. Nederlanders focussen zich nog weleens op het perfectioneren van een maaltijd. In Italië ligt de focus meer op het samenzijn en het vieren van het leven aan tafel. Je kunt nog zo’n geweldig eten op tafel hebben staan, maar als je die ervaring van samenzijn mist wordt dat in mijn ogen triviaal.”
 

Mijn stijl krijgt met het jaar meer definitie.
Flavio Ghignoni Carestia

Wat houdt je nu bezig?
“Samen met twee compagnons, Kelly Schuurman en Milan Arandelovic, neem ik binnenkort restaurant Bordewijk over, één van de beste restaurants in Amsterdam. Het bestaat al meer dan 33 jaar en heeft een prachtig verhaal. Ik heb nét de sleutels gekregen. We gaan het een beetje renoveren en, als alles goed gaat, openen we in december onze deuren. Dat is een droom die uitkomt. We gaan het Domenica’dopen; zondag. We willen dat gevoel uitdragen dat je hebt als je zondag met je familie gaat eten.Laid back, informeel, het plezier van samen rond de tafel zitten en genieten van een lekkere maaltijd en de stress achter je laten. “

Hoe heb je de eetcultuur hier zien veranderen?
Mensen willen weten waar hun eten vandaan komt, hoe het groeit, wanneer het groeit. Het is een foodrevolutie. Dat is waarom ik hier wil wonen. Men is zo open mindedten opzichte van nieuwe smaken. In Italië is dat anders: er is veel minder bewegingsruimte. Wij zijn Italiaans dus koken we Italiaans, dat idee. Als je te experimenteel wordt accepteren mensen dat vaak niet. Tenzij je Massimo Bottura bent dan. De Italiaanse keuken is erg traditioneel, waardoor nieuwe ontwikkelingen, technieken en ingrediënten vaak al bij voorbaat uitgesloten zijn.”

Wat is je band met Peroni?
“In Italië groeide ik op met de Peroncino, een iets zwaarder pils van Peroni in een klein bruin flesje. In Rome ging ik wel vaker naar de Birreria Peroni, vlak om de hoek bij Piazza Venezia. Daar serveren ze traditionele gerechten en alle Peroni’s. Eigenlijk heeft het sinds ik mag drinken al een plekje in mijn hart veroverd.”

 

Fotografie: Ilsoo van Dijk

Locatie: Café Toscanini, Amsterdam

Kan je geen genoeg krijgen van de Portrait serie? Kijk hier voor het totale overzicht en laat je inspireren door echte verhalen van mensen met een voorliefde voor Italië, passie voor lekker eten, fashion, design en de goede dingen van het leven!

Meer Portraits
Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol

Vul hier je geboortedatum in:

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol.