Blanche Nieuwkerk

Onder de toren van de Westerkerk, tussen de Amsterdamse grachten woont Blanche Nieuwkerk (29). Met een omweg en na heel wat rondzwerven belandde Blanche in de hoofdstad. Dat zwerven en reizen is er nog steeds niet uit. En dat komt heel goed uit: voor haar werk als binnenhuisarchitect bij Scotch & Soda reist Blanche de hele wereld over.

“Als binnenhuisarchitect bepaal ik hoe elke winkel van Scotch & Soda eruit komt te zien”, vertelt Blanche onder het genot van een glas Rioja in Corso Como. “Van waar de trap komt tot de afwerking van vloeren of het ontwerp van een nieuw meubel. Ik bepaal helemaal hoe een nieuw filiaal eruit komt te zien.” Om dat te worden deed ze natuurlijk een studie, maar het begon al veel jonger. “Toen ik als meisje van acht bij mijn moeder in de auto zat, zei ze: ‘Alles wat je ziet, is door mensen bedacht.’ Dat vond ik zo fascinerend!”

Na de Hogeschool voor de Kunst in Utrecht, besluit Blanche naar Amsterdam te komen voor een master. “Amsterdam is echt mijn thuis. Ik woon op één van de meest drukke plekken, ik vind het heerlijk om zoveel mensen om me heen te hebben. Ik ga ook heel vaak alleen koffie drinken om mensen te kijken. Ik ben echt een stedenmens. Amsterdam leeft altijd. Het is thuis omdat ik een stadsmens ben en omdat het zo authentiek is. Ik woon in de grachtengordel, de huisjes de bruggetjes. Het is het eerste begin van Amsterdam. Als ik door deze stad loop, loop ik daar. Dan komt de zon zo af en toe tevoorschijn. Heerlijk.”

Alles wat je ziet, is door mensen bedacht. Dat vind ik zo fascinerend!
Blanche Nieuwkerk

Dat zwerven door de stad is niet het enige, Blanche is altijd bezig met het ontdekken van nieuwe plekken. “Ik ben 24/7 met mijn werk bezig, altijd op zoek naar nieuwe hotspots en altijd aan het kijken hoe het is ingericht. Het zijn allemaal ideeën van mensen tenslotte. Maar ook evenementen bezoek ik graag. Om de sfeer, om te netwerken, of om gewoon mensen te ontmoeten en inspiratie op te doen.” Toch heeft iedereen zijn vaste plekjes, zo ook Blanche. “Heel veel mensen vinden Brandstof vervelend, maar het is één van mijn favoriete plekken. Je hebt een plekje in het raam waar ik heel graag zit, het is daar heel ruimtelijk. En het zonnetje schijnt naar binnen, ik kom daar graag.”

Als kind woonde Blanche vijf jaar op Curaçao en later zelf nog een half jaar in New York. Toen ze op Curaçao woonde, hebben haar ouders haar veel meegenomen om de wereld te ontdekken. “Ik ben altijd blijven reizen en heb altijd dingen willen blijven zien. Voor mijn werk reis ik heel vaak alleen, dat kan niet iedereen. Voor mij is het een soort adrenalinedingetje, ik vind het zo spannend en leuk als ik geen idee heb waar ik ben. Soms heb ik twee uurtjes over en daarin wil ik dan meteen een compleet beeld krijgen van de stad.”

“Ik krijg onwijs veel energie van reizen. Het voelt alsof Amsterdam dan even stilstaat voor mij. Ik kan de onrust even ontlopen, het leven daar, daar denk ik niet aan. Als ik weg ben, vergeet ik het drukke leven even. Een soort minivakantie.”

Toch is Amsterdam ook nog steeds een beetje vakantie. “Ik vind het heerlijk om over de grachten te zwerven en de stad te observeren. Amsterdam is écht mijn thuis. Ik kan hier zo intens gelukkig worden.”

 

Fotografie: Milan Goldbach

Locatie: Corso Como, Amsterdam

 

Kan je geen genoeg krijgen van de Portrait serie?
Kijk hier voor het totale overzicht en laat je inspireren door echte verhalen van mensen met een voorliefde voor Italië, passie voor lekker eten, fashion, design en de goede dingen van het leven!

 

Meer Portraits
Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol

Vul hier je geboortedatum in:

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol.